Wednesday, January 27, 2016

SATE AYAM POPULAR


SATAY AYAM POPULAR

Bahan-bahan:

1.5 kg-1.6kg daging ayam beserta kulit (dipotong dadu)
1 ½ suudu besar biji ketumbar (disangai dan dikisar)
1 ½ sudu besar jintan manis (disangai dan dikisar)
segenggam serai (dipotong halus dan dikisar)
1 sudu besar serbuk kunyit
10 biji bawang merah (dikisar)
500gm gula
½ cawan minyak masak
lidi satay secukupnya (perlu direndam dalam air sebelum dicucuk pada daging ayam)

Cara:

1. Daging ayam beserta kulit ayam yang telah dipotong dadu diletak dalam penapis biar seketika.
2. Kisar sekali bahan seperti biji ketumbar, jintan manis, serai dan bawang merah sehingga halus.
3. Marinate ayam yang telah dipotong dadu dengan bahan yang telah dikisar, masukkan gula, serbuk kunyit dan akhir sekali minyak masak, pastikkan daging ayam dimarinate sekata. Biar 30 minit dalam peti sejuk.
4. Cucuk daging ayam yang telah dimarinate ke lidi satay, anggaran 4-5 potongan dadu ayam bercampur kulit ayam dalam sebatang lidi satay. Cucuk sehingga selesai. Siap untuk dibakar sebaiknya dengan kayu arang.
5. Sediakan minyak dan serai untuk disapu ke atas satay apabila dibakar, supaya aroma satay akan lebih wangi dan menyelerakan.
6. Jika korang nak bakar satay lambat lagi, boleh lah korang packingkan satay dalam plastic 10 batang 1 plastik dan simpan dalam freezer, bila hendak gunakan baru lah defrost, selamat mencuba.

0 comments: