Wednesday, January 27, 2016

KARI AYAM KAMPUNG


KARI AYAM KAMPUNG

Bahan tumis:

2 ulas bawang merah potong halus
3 ulas bawang putih potong halus
3 kuntum bunga lawang
5-6 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari

Bahan kisar:

1 bungkus rempah kari
15 tangkai cili kering
11/2 inci halia
8-9 ulas bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan lain:

1/2 ekor ayam kampung
11/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
2-3 biji ubi kentang (potong 4)
Garam secukup rasa
Gula jika perlu
Minyak untuk menumis
Air

Cara:

1. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
3. Masukkan pula ayam dan kentang. Gaul sebati.
4. Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan. (Boleh tambahkan air, jika perlu).
5. Perasakan dengan garam secukupnya.
6. Biarkan hingga ayam empuk. Sedia untuk dihidang.

0 comments: