Friday, January 29, 2016

Ayam Bakar Dengan Air Asam Kerisik


Ayam Bakar Dengan Air Asam Kerisik
====================================

BAHAN-BAHAN:
4 ketul paha ayam
1gm pewarna merah
½ sudu teh biji lada hitam l ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih l ditumbuk kasar
Garam secukup rasa

Bahan A:
2 biji buah tomato | dihiris
1 biji bawang besar | dihiris
3 biji cili hijau | dihiris
2 biji cili merah | dihiris
1 sudu makan kerisik
5 sudu makan santan pekat

Air Asam Kerisik:
1 sudu makan air asam jawa
125ml air suam
2 biji cili merah | dikisar
5 biji cili padi | dikisar
2sm belacan | dikisar
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam l dikisar

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan paha ayam dan gaulkan dengan semua bahan sehingga sebati.
2. Biarkan diperap selama 3 hingga 5 jam.
3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak. Ketepikan.
4. Untuk air asamnya, kisarkan kesemua bahan dan kemudian gaulkan bersama bahan B sehingga sebati.
5. Hidangkan bersama ayam bakar.

0 comments: